INNOVÁCIÓS CENTRUM MENEDZSMENT  

Klasztertörténelem
Tagok bemutatása
Fejlesztési koncepció
Innovációs tevékenység
Klaszter Hírek

ELÉRHETŐSÉG
 

H-1097 Bp. Illatos út 9.

 H-1097 Bp. Illatos út 9.
+36 (1) 280-6342
+36 (1) 280-6336
info@mediklaszter.hu

  

Az egészség lehetősége


A betegségek legyőzése és az egészség megőrzése iránti igény a magyar vállalatok előtt is kitárta az üzleti kaput. Ma már a világ minden pontján találkozhatunk a kórházakban a „magyar agy” és munkaerő produktumaival. A magyar egészségipar és orvostechnikai eszközgyártás világszerte ismert, ezt azonban mégis nehezen sikerül valós, nemzetgazdasági értékké konvertálni. Pedig megfelelő szabályozás és ösztönzés mentén a szektor jelenlegi súlyánál jóval jelentősebb mértékben lenne képes hozzájárulni a gazdaság teljesítményéhez és a hazai egészségügyi ellátások színvonalának emeléséhez.


Sokaknak meglepő lehet, hogy a gazdasági potenciálját tekintve a hazai tradicionális orvostechnikai eszközgyártás jelentősen nagyobb lehetőségeket rejt magában, mint a sokat emlegetett autóipar. Amíg az utóbbinál elsősorban sok esetben összeszerelésről, részegység beszállításról beszélhetünk, addig az orvostechnikai eszközgyártás teljes spektruma megtalálható hazánkban, kezdve a kutatás-fejlesztéstől egészen a késztermék gyártásáig, valamint a hazai és külföldi értékesítésig. Ez önmagában is hatalmas nemzetgazdasági lehetőségeket rejt, hiszen itt a magyar szál nem csak részleges, hanem teljes termékláncon átívelő értéket jelent.


A hazai orvostechnikai eszközgyártás ráadásul a kormány által a hazai gazdaság motorjának tartott kis- és középvállalkozások körében összpontosul. Jelenleg mintegy 200 hazai tulajdonban lévő vállalkozás gyárt eszközöket a gyógyítás támogatására, miközben 6-8 ezer családnak biztosítanak megélhetést országszerte. Hogy ez miért alakult ilyen szerencsésen, annak történeti hagyományai vannak. A rendszerváltás környékén a nagy magyar állami egészségügyi műszergyártó konglomerátum felvásárlása iránt nem mutatkozott igény a nemzetközi vállalatok részéről, így azt jellemzően a dolgozók saját maguk tudták részegységenként tovább üzemeltetni.


A szektor más tekintetben is a kormány nemzetgazdasági irányaival párhuzamos pályán mozog. Az orvosi eszközöket gyártó hazai vállalkozások régóta megkezdték a déli és keleti nyitást: napjainkban már legfontosabb exportpartnereik a FÁK-országok, a közel- és távol-kelet, valamint Észak-Afrika és Dél-Amerika államai. A vállalatok az elmúlt években megalapozták a magyar precíziós eszköz- és műszergyártás hírnevét, kiépítették azokat a kapcsolati hídfőállásokat, amelyek mentén egyéb magyar termékek is könnyebben utat találhatnak ezekre a piacokra.


Amit önerőből a szektor elérhetett, azt el is érte, a további növekedéshez viszont hatékonyabb összefogásra van szükség. Ahhoz, hogy a szektorban rejlő nemzetgazdasági potenciál kiteljesedhessen, partnerségre van szükség. Partnerségre az egészségtudományok és -oktatás intézményeivel, a kórházi beszerzéseket irányítókkal, és stratégiai szövetségre a gazdasági kormányzattal.


A mai napig nincs például az országban olyan központi, medikai inkubációs – innovációs és szolgáltató – célokat szolgáló létesítmény, ahol a kezdő orvostechnikai vállalkozások saját beruházásban a magas költségigény miatt megvalósíthatatlan kísérleti laborokhoz férnének hozzá, vagy éppen biztosított lenne a fejlesztett eszközök minden igényt kielégítő tesztelése. A technikai támogatáson túl egy inkubációs központ nagy segítséget jelenthet a termékek piacra vitelében is: habár az európai uniós tagállamok elismerik a magyar bevizsgálás eredményeit, az unión kívüli piacok esetében hatalmas elvárásbeli különbségek vannak, amelyek ráadásul szinte évről-évre változnak. Egy ilyen létesítményhez az iparági szereplők a szakmai koncepciót és a terveket elkészítették, az építési engedélyt megszerezték, viszont a források hiánya miatt a fejlesztés egyelőre nem tudott elindulni.


Még az eddig kihagyott lehetőségek mellett is a magyar kis- és középvállalkozások körében az orvosi műszergyártás az egyik legversenyképesebb ágazat, hiszen a válság időszakában is növelni tudta árbevételét és exportját. Éppen ezért fontos, hogy a kormány odafigyeljen erre a területre. Ha sikerül új együttműködési érdekeltséget telepíteni a szektorba, akkor még több magyar gyártású orvosi eszköz segítségével mentik majd az életeket Algériától Kínáig.


Szerző: Steiner Arnold, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter elnöke
Forrás: Világgazdaság - vg.hu

 

 

 
Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter www.mediklaszter.eu